Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aanval op leden inheemse stam Brazilië

Datum : 03/05/2017
Land : Brazilië

Aanval op leden inheemse stam Brazilië

In de Braziliaanse deelstaat Maranhão zijn leden van de inheemse Gamela stam aangevallen door boeren en grondeigenaren in een dispuut over land. Naar aanleiding van de aanval hebben Braziliaanse mensenrechtengroepen de regering gevraagd de bescherming van inheemse stammen te verbeteren.

Het kamp van de stam werd omringd door boeren en grondeigenaren, die gewapend waren met geweren en messen. Meerdere stamleden werden beschoten en gestoken en van tenminste twee werden de handen afgehakt met machetes. Minstens twaalf slachtoffers zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad van de deelstaat, São Luis.

De arme en door geweld geplaagde noordoostelijke staat Maranhão staat in de voorhoede in de strijd tegen illegale ontbossing en de bedreiging van inheems grondgebied. Inheemse leiders en hun volgers die proberen juridische stappen te zetten worden vaak aangevallen of zelfs vermoord.

In de afgelopen maanden komen dit soort aanvallen steeds vaker voor, waarbij de daders zelden worden opgepakt. Mensenrechtenorganisaties  vrezen dat de overheidsbezuinigingen op instanties die de milieuwetgeving handhaven voor nog meer geweld zal zorgen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug