Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aardbeving Chili bedreigt koperproductie

Datum : 02/03/2010

Aardbeving Chili bedreigt koperproductie

De zware aardbeving die Chili in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft getroffen, heeft een deel van de koperproductie van het land platgelegd. Een aantal mijnen hebben de winning van koper moeten staken, doordat de stroom is uitgevallen.De grootste koperproducent van de wereld, Codelco, heeft gezegd dat zijn mijnen El Teniente en Andina de winning noodgedwongen hebben moeten stoppen. Anglo American heeft eveneens twee mijnen moeten stilleggen; hetzelfde geldt voor Empresa Nacional de Petroleo.

De stilgelegde mijnen zijn goed voor ongeveer zestien procent van de Chileense koperproductie. Chili is met een aandeel van 34 procent de grootste koperproducent van de wereld. Het metaal is tevens het belangrijkste exportproduct van het land: vorig jaar was de helft van de uitvoer ($53 miljard) afkomstig van de kopersector. De meeste kopermijnen liggen in het noorden van Chili, waar de aardbeving nauwelijks gevolgen heeft gehad. Handelaren verwachten op de kopermarkten hogere prijzen. “Een relatief gering deel van de koperproductie ligt stil, maar het is moeilijk in te schatten welke gevolgen de stroomstoringen hebben voor het transport van koper”, aldus analist David Thurtell.
(Het Financieele Dagblad)

Bookmark and Share


Terug