Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aardbeving Haïti: 10 feiten om te beseffen wat er nog moet gebeuren

Datum : 14/01/2015
Land : Haïti

Aardbeving Haïti: 10 feiten om te beseffen wat er nog moet gebeuren

Vijf jaar geleden werd Haïti door een zware aardbeving getroffen. De hoofdstad Port-au-Prince werd vrijwel volledig verwoest en het land stortte in. De noodtoestand verslechterde de afgelopen jaren als gevolg van een cholera-epidemie, cyclonen en tropische stormen. Vijf jaar na deze enorme ramp, moet het land nog steeds herbouwd worden. Een aantal instellingen vertellen vanuit Haïti wat er al bereikt is en vooral wat er nog moet gebeuren.

1.- Amnesty International wijst erop dat meer dan 2 miljoen mensen dakloos zijn achtergebleven op de dag van de aardbeving. Volgens de Rode Kruis bevinden zich er tegenwoordig nog altijd meer dan 200.000 personen in tijdelijke huisvesting.  

2.- Een derde van de mensen die in zo’n tijdelijk huis wonen, hebben geen toegang tot een toilet of moeten hun toilet met gemiddeld 82 mensen delen, zo stelt Amnesty International.

3.-Sinds 2010 zijn er meer dan 60.000 mensen met geweld uit hun schuilplaats of geïmproviseerde kampen verdreven.

4.- Volgens schattingen van Amnesty International zijn er 37.000 huizen gerepareerd of herbouwd, maar slechts 20 procent van deze herbouwingen kan beschouwd worden als een oplossing voor de lange termijn.

5.- Al 8.700 Haïtianen stierven aan cholera, maar volgens de Disasters Emergency Committee is in de laatste jaren het aantal slachtoffers afgenomen.

6.- Haïti is nog steeds het armste land van het halfrond; 70 procent van de bevolking is arm of leeft onder de armoedegrens.

7.- Toch is volgens een rapport van de Observatoire National de la Pauvreté et de l'Exclusion Sociale (ONPES) de extreme armoede in de hoofdstad gedaald met 15 procent tussen 2000 en 2012.

8.- Haïti blijft een van de meest ongelijke landen ter wereld, volgens de Disasters Emergency Committee.

9.- 600.000 mensen, zo’n 6 procent van de Haïtianen, hebben nog steeds chronische voedseltekorten en 30 procent heeft last van matige voedselonzekerheid, volgens een rapport van Action Against Hunger.

10.- Gelukkig is de toegang tot onderwijs van 78 tot 90 procent toegenomen.

Bron : Europa press
Bookmark and Share


Terug