Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Aarde heeft 9 procent meer bos dan gedacht

Datum : 14/05/2017
Land : Brazilië

Aarde heeft 9 procent meer bos dan gedacht

Wetenschappers hebben een groot aantal onbekende bosgebieden ontdekt op satellietbeelden. Het gaat om maar liefst 467 miljoen hectare aan bossen in droge gebieden in Europa, Afrika, Azië, Australië en Zuid- en Noord-Amerika. Door de ontdekking neemt het aantal bekende bosgebieden op aarde met 9 procent toe. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De bomen in de nieuw ontdekte bosgebieden staan ver van elkaar vanwege de weinige neerslag die ze ontvangen. Daardoor werden de bossen op satellietbeelden lange tijd niet opgemerkt.

Bij het nieuwe onderzoek werd gebruik gemaakt van de nieuwste beelden van Google Earth. Op deze foto's zijn gebieden gedetailleerder dan ooit in beeld gebracht: elke pixel staat voor één meter. De onderzoekers analyseerden 210.000 beelden van droge gebieden in onder meer India, Brazilië, Canada, Rusland en Spanje. Ze komen tot de conclusie dat de onderzochte regio's 45 procent meer bossen bevatten dan werd gedacht.

Volgens hoofdonderzoeker Jean-Francois Bastin toont de studie ook aan dat de bossen op aarde het broeikaseffect iets beter kunnen opvangen dan gedacht. Doordat er meer bomen zijn tot nu toe werd aangenomen, kunnen de bosgebieden ook wat meer CO2 opslaan. "Tussen de 2 en 20 procent meer dan we dachten", verklaart Bastin op nieuwssite The Conversation.

Bron : Science, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug