Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Abortus overheerst verkiezingscampagne Nicaragua

Datum : 07/10/2011
Land : Nicaragua

Abortus overheerst verkiezingscampagne Nicaragua

Politieke observatoren in Nicaragua hebben de campagnes voor de presidentsverkiezingen van 6 november inhoudsloos en behoudend genoemd. “De kandidaten hebben het land niets te bieden.”, concludeert socioloog Óscar Vargas. “Terwijl de bevolking kampt met werkeloosheid, overstromingen, geweld, en drugshandel, concentreren de presidentskandidaten zich op het strafbaar houden van abortus.”

In de aanloop naar de verkiezingen eisen verschillende burgergroeperingen dat de regering de strafbaarstelling van abortus uit 2006 terugdraait. De eis van de organisaties maakt echter weinig kans want alle presidentskandidaten vinden het herroepen van de maatregel te gedurfd en vooruitstrevend. Sommige observatoren zeggen daarom dat de werkelijke macht in Managua niet bij de politici ligt, maar bij de bisschoppen. Alle kandidaten hebben zich uitgesproken tegen abortus en uitdrukkelijk gezegd voor het leven te zijn.

Op dit moment leidt huidige president Daniel Ortega de peilingen met 45,8 procent van de stemmen. De deelname van Ortega is in strijd met artikel 147 van de grondwet die bepaalt dat een persoon maximaal twee termijnen president mag zijn. Op de tweede plaats staat de conservatieve zakenman Fabio Gadea met 33,5 procent van de stemmen. De derde plek is voor Arnoldo Alemán, de voormalige conservatieve president, die volgens de peiling 10,1 procent van de stemmen krijgt.

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug