Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Abortuswet in Chili wordt van kracht

Datum : 22/08/2017
Land : Chili

Abortuswet in Chili wordt van kracht

De Chileense president Michelle Bachelet kan de lang verwachte abortuswet afkondigen. De wet was al aangenomen door de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat, maar rechtse oppositiepartijen hadden het Grondwettelijk Gerechtshof (TC) gevraagd om de wet strijdig met de grondwet te verklaren. Op uitspraken van het TC is geen beroep mogelijk.

De zaak was met grote spanning omgeven omdat het TC over deze wet zeker zeer verdeeld zou oordelen. En het was de vraag of het TC voor eind augustus tot een uitspraak zou komen. Dan zou de progressieve voorzitter worden afgewisseld door een uitgesproken conservatief, en bij staken van stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag. Het TC deed op tijd, maandagmiddag 21 augustus, uitspraak. Zes van de tien leden wezen de bezwaren van de rechtse partijen af, vier steunden die. Dat was een verrassing, omdat een als conservatief beschouwd lid voor handhaven van de wet stemde. Daardoor hoefde de stem van de voorzitter, die uiteraard voorstemde, niet de doorslag te geven.

De nieuwe wet maakt abortus niet langer strafbaar bij levensgevaar voor de moeder, niet levensvatbaar zijn van de foetus en verkrachting. Chili verlaat nu de kleine groep Latijns-Amerikaanse landen waar abortus onder alle omstandigheden is verboden, en treedt toe tot de middengroep waar abortus onder bepaalde gevallen is toegestaan, maar in verreweg de meeste gevallen niet. Slechts ongeveer 5 procent van de Chileense abortussen valt onder de nieuwe wet.

Toch is dit voor Chili een grote doorbraak. Meteen na het bekendmaken van de uitspraak van het TC trokken vrouwengroepen, die jarenlang strijd voor deze wet hadden gevoerd, naar het presidentiële Monedapaleis in het centrum van Santiago. Op het grasveld voor het paleis werd de champagne ontkurkt. De socialistische senatoren noemden de uitspraak van het TC “een nederlaag voor de meest conservatieve sectoren van het land”. De wet wordt beschouwd als een groot succes voor president Bachelet, een socialistische arts, die zich met grote overtuiging hiervoor heeft ingezet. Na het besluit van het TC zei Bachelet: “Vandaag hebben de vrouwen gewonnen, heeft opnieuw de democratie gewonnen, en heeft Chili gewonnen.”

Bron : El Mostrador (Chili)
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug