Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Acht miljoen Latijns-Amerikaanse jongeren werkloos

Datum : 04/03/2014

Acht miljoen Latijns-Amerikaanse jongeren werkloos

Werkloosheid raakt bijna acht miljoen Latijns-Amerikaanse jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie OIT (Organización Internacional del Trabajo). Het rapport "Fatsoenlijk werk en Jongeren in Latijns Amerika: voorwaarden voor actie" werd op 13 februari door de OIT voorgesteld en het verspreidt gegevens over het probleem van werkloosheid, informaliteit en het gebrek aan kansen voor jongeren in het zuidelijke continent.

De Arbeidsorganisatie bevestigt dat onderwijs een grondrecht is en een beslissende factor in de ontwikkeling van landen. Volgens grafieken uit het rapport is Latijns Amerika en het Caribisch gebied in de jaren negentig vooruit gegaan in de toegang tot het basisonderwijs, maar het aantal studenten die toegang hebben tot het hoger onderwijs blijft beperkt.

Het rapport stelt dat vijftig miljoen jonge mensen in Latijns Amerika en het Caribisch gebied verontrustende indicatoren in de arbeidsmarkt hebben en ze proberen de aandacht te vestigen op de dringende ontwikkeling van verschillende beleidsterreinen zoals de vakopleiding, sociale bescherming, het legaliseren van fatsoenlijk werk voor jongen mensen en educatieve programma's. De OIT raadt aan om werkgelegenheidsbeleid te ontwikkelen voor jongeren om de overgang van school naar werk te vergemakkelijken. 

Het rapport concludeert dat het noodzakelijk is om de toegang tot onderwijs als prioriteit te stellen, het ontwikkeling van een gunstig klimaat voor de zakelijke omgeving, het maken van fatsoenlijke banen, de versterking van de sociale dialoog, de bestrijding van informaliteit van het werk van jonge mensen en het creëren van politieke programma's die jonge mensen waarderen.

Bron : El Clarín
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug