Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Achterdocht hindert Centraal-Amerika in bestrijding drugsgeweld

Datum : 10/06/2011

Achterdocht hindert Centraal-Amerika in bestrijding drugsgeweld

De Organisatie van Amerikaanse Staten verkondigde deze week dat het zich fors zal inzetten om de Centraal-Amerikaanse landen te helpen met het ontwikkelen van een gecoördineerde strategie. Rede hiervoor is dat de landen niet zelf het geweld van georganiseerde misdaad dat hen ‘s werelds onveiligste regio maakt kunnen bestrijden. De sleutel tot succes in hun inspanningen om een uniforme aanpak te ontwikkelen lijkt af te hangen van wederzijdse achterdocht over elkaars rechtshandhaving en algemene minachting voor elke zweem van politieke integratie.

Tegelijkertijd bereiden diplomaten zich voor in verband met de regionale top tussen de Centraal-Amerikaanse landen, Colombia, Mexico en de Verenigde Staten later deze maand in Guatemala. Dit overleg zal naar verwachting samenwerkingsovereenkomsten tussen enkele landen en een miljoeneninvestering van internationale donoren opleveren. Vertegenwoordigers van onder meer de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank zullen aan deze conferentie deelnemen.

Centraal-Amerika heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld, deels omdat de drugsorganisaties in toenemende mate uitbreiden naar andere misdrijven zoals ontvoering, afpersing en het witwassen van geld. De ernst van het geweld in Centraal-Amerika, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ergste regio buiten de oorlogsgebieden, dwingt de landen daarom te onderhandelen op een manier zoals ze nooit eerder hebben gedaan.
 

Bron : New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug