Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Actie Braziliaanse journalisten tegen seksisme

Datum : 26/03/2018
Land : Brazilië

Actie Braziliaanse journalisten tegen seksisme

Een groot aantal Braziliaanse sportverslaggevers is een actie gestart om aandacht te vragen voor seksistische uitingen waar ze tijdens hun werk mee te maken krijgen. In een filmpje van de campagne is te zien hoe verschillende vrouwen tijdens reportages gezoend of vastgepakt worden. Dit filmpje werd getoond tijdens een voetbalwedstrijd in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro, waar de campagne startte. De bijbehorende slogan deixe ela trabalhar (laat haar werken) werd veel gedeeld op sociale media. 

De actie is gestart door 52 verslaggevers, die regelmatig te maken krijgen met seksistische reacties en zelfs online bedreigingen tot verkrachting. In het filmpje worden de nieuwsbeelden afgewisseld met vrouwelijke verslaggevers die zeggen het zat te zijn. "We willen gewoon ons werk doen," zegt er één. "We verdienen respect," benadrukt een ander. Bibiana Bolson, een van de initiatiefneemsters, zegt dat ze veel positieve reacties heeft gehad. Verschillende voetballers betuigden hun steun aan de campagne. Ook de Braziliaanse Judo Federatie en de Nationale Basketball League steunen de actie. 

Een dag na de start van de campagne werd een man gearresteerd nadat hij verslaggeefster Kelly Costa benaderd zou hebben met seksuele opmerkingen in een stadion in de zuidelijke stad Porto Alegre. Televisie-commentators veroordeelden deze actie live met verwijzingen naar de campagne. 

Bolson geeft aan dat vrouwelijke sportverslaggevers niet alleen met seksuele benaderingen te maken hebben. Ook willen sommige geïnterviewden liever met een mannelijke collega praten, en wordt hun carriereplan regelmatig in twijfel getrokken. Daaraan voegde ze toe: "Het is geweldig dat er in Brazilië nu zoveel vrouwen in de sport werken, maar we moeten nu zorgen dat zij ook leiderschapsposities kunnen gaan innemen." 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug