Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Actie GroenLinks tegen ontbossing

Datum : 23/08/2019
Land : Brazilië

Actie GroenLinks tegen ontbossing

Vanuit verschillende kanten is er verzet tegen het voorgenomen vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur. Zijn velen in Zuid-Amerika bezorgd over de concurrentiepositie van de eigen industrie tegenover de Europese, aan Europese kant is er veel bezorgdheid over de bescherming van het milieu in de op export van grondstoffen gerichte economieën van de Mercosur.

Nadat Noorwegen haar financiële bijdrage aan een Braziliaans fonds ter bescherming van het Amazonegebied in augustus al had ingetrokken, is nu GroenLinks met een petitie gekomen die Nederland en de EU oproept het vrijhandelsverdrag niet te ondertekenen: alle nationale parlementen en het Europese parlement moeten het eerder dit jaar gesloten akkoord namelijk nog goedkeuren.

Volgens GroenLinks verdwijnen er elke minuut van elke dag ongeveer vier voetbalvelden aan onmisbare natuur en met name het Braziliaanse deel van het Amazonewoud. Grote delen staan nu in brand. Bosbranden, die vaak worden aangestoken door landbouwers en veetelers en zo ook nog de oorspronkelijke bevolking van hun gronden verdrijven. Hoewel de Braziliaanse president Bolsonaro zegt dat de ontginning van het Amazonewoud een recht is van de Brazilianen en gericht is op ontwikkeling van het land, leggen de initiatiefnemers van de petitie juist de nadruk op de onschatbare waarde van het behoud van het regenwoud voor de wereld als geheel.

In de uitleg bij de petitie wordt benadrukt dat ook de EU haar verantwoordelijkheden heeft als het gaat om de bescherming van de Amazone: Nederland en de EU importeren veel producten uit de Amazone. Het Amazonewoud wordt met name platgegooid voor de veeteelt: goedkope kiloknallers voor de Europese markt. Daarom moeten er volgens de partij eerst moeten er strengere Europese duurzaamheidseisen voor de import van vlees en soja komen, voordat het vrijhandelsverdrag ondertekend kan worden.

De petitie ondertekenen kan hier.

Bron : GroenLinks
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug