Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Actie tegen gebruik bloed indianen voor onderzoek

Datum : 17/06/2014
Land : Ecuador

Actie tegen gebruik bloed indianen voor onderzoek

De regering van Ecuador zal actie ondernemen tegen een oliebedrijf en een Amerikaans onderzoekscentrum die bloedmonsters gebruiken van indiaanse stammen uit het Amazonegebied voor wetenschappelijk onderzoek. Ze hebben de inheemsen ertoe gebracht om bloed af te staan. 

President Rafael Correa onthulde dit tijdens zijn zaterdagse toespraak op televisie. Hij eiste een inter-Amerikaanse en internationale regeling om dit soort genetische “piraterij” te stoppen. “We onderzoeken een legale actie voor de komende weken”, zei Correa. 

Volgens Correa is dit een voorbeeld van “foute internationale regelgeving”, die wel de roof van intellectueel eigendom bestraft, maar geen vervolging instelt tegen wat er gebeurt met illegaal verkregen genetisch materiaal van inheemse volkeren”. De president zei dat Amerikaanse onderzoekers sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bloedmonsters hebben genomen van de Waorani indianen in Amazonia zonder hun toestemming om er wetenshappelijk onderzoek mee te verrichten. Er zijn volgens Correa tussen 1989 en 2012 minstens 31 onderzoekspapers geschreven die op dergelijke bloedmonsters zijn gebaseerd. De inheemsen zijn niet geraadpleegd en hebben geen royalties ontvangen.

Correa bracht in herinnering dat het Nationale Wetenschap en Technologie Secretariaat in 2012 een rapport had voorbereid over een casus waarbij de the Maxus Energy Corporation en het Coriell Institute for Medical Research waren betrokken, net als wetenschappers van Harvard. 

Gevraagd naar waar de wetenschappers naar zoeken, zei Correa dat “de mensen uit het oerwoud die niet vaak in contact zijn geweest met de westerse beschaving, immuun zijn voor bepaalde pathologieën.”

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug