Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Activisten bezetten appartement corruptiezaak Lula

Datum : 17/04/2018
Land : Brazilië

Activisten bezetten appartement corruptiezaak Lula

Activisten bezetten in de ochtend van 16 april het appartement dat centraal staat in de zaak tegen de voormalig president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva. Hij werd tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens corruptie en werd afgelopen weekend opgesloten. Lula is nog steeds in hoger beroep tegen de veroordeling.

Ongeveer vijftig leden van de Beweging van Arbeiders zonder Woning MTST betraden het appartement. De beweging bezet vaker ongebruikte particuliere terreinen om meer betaalbare woningen te eisen. Zulke bezettingen zijn toegestaan volgens de Braziliaanse grondwet. De leider van MTST, Guilherme Boulos, postte op sociale media: “Als het appartement van Lula is, mogen de mensen blijven. Als ze niet mogen blijven, waarom zit hij dan in de gevangenis?”.

Boulos beweert dat de opsluiting van Lula deel uitmaakt van een complot. De oppositie wil voorkomen dat hij de verkiezingen in oktober wint. Aanklagers zeggen dat Lula het appartement in de kustplaats Guarujá was beloofd in ruil voor lucratieve contracten tussen het bouwbedrijf OAS en het Braziliaanse olieconcern Petrobras. Lula's verdediging zegt dat er geen tastbaar bewijs is dat hem in verband brengt met het appartement . De zaak berust op de getuigenis van Léo Pinheiro, oud-directeur van OAS, die met zijn verklaring een verlaging van zijn vonnis wegens corruptie en witwassen kreeg.

Volgens opiniepeilingen blijft Lula aan kop in de presidentiële race. Hij wordt op grote afstand gevolgd door voormalig legerkapitein Jair Bolsonaro, die vorige week door de openbare aanklager werd aangeklaagd wegens haat zaaien tegen zwarte, inheemse en homoseksuele mensen.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug