Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Adidas stopt verkoop 'sekstoerisme' WK T-shirts

Datum : 26/02/2014
Land : Brazilië

Adidas stopt verkoop 'sekstoerisme' WK T-shirts

Gisteren stemde Adidas ermee in om de verkoop van twee ranzige T-shirts stop te zetten in de aanloop naar het WK, na klachten van de Braziliaanse regering dat de shirts het land associeerden met sekstoerisme.

Op een T-shirt staat een vrouw in bikini met gespreide armen op een zonnig strand van Rio de Janeiro onder de tekst ‘Looking to Score’.  Het andere T-shirt heeft de tekst ‘I love Brazil’ op een hart, die lijkt op de ongekeerde billen van een vrouw  in een string-bikini.  Adidas, ’s werelds op een na grootste producent van sportkleding, zei dat de shirts niet meer zouden worden verkocht.  Het ging sowieso om een beperkte editie die alleen in de Verenigde Staten te koop was. 

De shirts raakten een zenuw in Brazilië, waar mensen vaak klagen over buitenlandse stereotypen van Braziliaanse sensualiteit. De Braziliaanse overheid voert een harde campagne om de reputatie van het land te beschermen tegen het idee van een bestemming voor sekstoerisme. “Embratur veroordeelt scherp de verkoop van producten die Brazilië linken aan seksuele aantrekkingskracht”, zegt de Braziliaanse toerismeorganisatie in een verklaring waarin ze het Duitse bedrijf vraagt de T-shirts uit haar winkels te halen. Ze waren te koop in Adidas-winkels in de VS. Adidas is een van de hofdsponsors van het WK in juni en de producent van de officiële bal. 

Dilma Rousseff , de eerste Braziliaanse vrouwelijke president, zei dat haar regering hard optreedt tegen sekstoerisme en de uitbuiting van kinderen en jongeren tijdens het WK, waar naar  verwachting 600.000 buitenlandse fans op af zullen komen. “Brazilië onvangt graag toeristen voor het WK, maar we zijn ook klaar om sekstoerisme te bestrijden”, zei ze op Twitter.  

De minister van Vrouwenzaken zei dat de T-shirts niet all een beledigend waren voor Braziliaanse vrouwen, maar dat de shirts vrouwen ook blootstelden aan het “barbarisme” van seksuele prooi. “Dit is des te schokkender in een land waar en vrouw in het hogste ambt is gekozen, wat meer respect voor vrouwen met zich meebracht en waardoor er geen enkele tolerantie is voor welke vorm van seksueel geweld tegen vrouwen dan ook”, aldus een verklaring van het ministerie.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug