Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Advocaat vermoord in Honduras

Datum : 24/09/2012
Land : Honduras

Advocaat vermoord in Honduras

Volgens een groep voor mensenrechten in Honduras is een belangrijke advocaat, die kleine boeren in conflicten met grootgrondbezitters vertegenwoordigde, vermoord. Antonio Trejo werd gedood door ongeïdentificeerde mannen met vuurwapens. Dit gebeurde voor een kerk, waar hij een bruiloft bijwoonde. Trejo liep naar buiten om zijn telefoon op te nemen, en werd doodgeschoten. 

Trejo verdedigt groepen die strijden voor hun grondbezit in het Hondurese Bajo Aguan,  een vruchtbaar gebied dat vooral palmolie produceert. Hij werd gedood in Tocontin, in de buitenwijken van de hoofdstad Tegucigalpa. Er werd vijf keer geschoten. Trejo werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan zijn verwondingen. 

In de afgelopen jaren zijn er tientallen mensen vermoord in het conflict om landsrechten in dit gebied. “Een lang en gewelddadig conflict begon in mei 2011, toen kleine boeren land van grootschalige landbouwbedrijven bezetten,” aldus de actiegroep Human Rights Watch. “Veel slachtoffers waren leden van boerenorganisaties die vermoord werden door veiligheidsmedewerkers van de grootschalige bedrijven”. 

De palmolie in het gebied wordt vooral gebruikt om biobrandstof voor auto’s te produceren. De regering van president Porfirio Lobo zegt dat criminele bendes, die zeggen dat ze kleine boeren zijn, verantwoordelijk zijn voor de conflicten. Naast zijn werkzaamheden als advocaat sprak Trejo zich uit tegen overheidsplannen om privé gerunde steden te bouwen, met hun eigen politie en belastingsysteem. Enkele uren voor zijn dood deed hij mee aan een televisiedebat waarin hij politici beschuldigde dit soort projecten te gebruiken om campagnefondsen te werven, aldus het nieuwsagentschap AP. 

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug