Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Afname koraalduivels Bonaire

Datum : 30/11/2013
Land : Bonaire

Afname koraalduivels Bonaire

Er is een grote afname van het aantal koraalduivels op het rif van Bonaire. De reguliere jacht op de koraalduivel heeft hieraan bijgedragen. De afname is ook waarneembaar in watergebieden rondom Bonaire waar niet vaak wordt gejaagd. De Stichting Nationale Parken Bonaire, Stinapa, gaat door met het jachtprogramma, waarbij regelmatig koraalduiveljagers en andere duikers specifiek op zoek gaan naar de vis. Afgelopen weekend heeft een groep duikers onder begeleiding van Stinapa 314 koraalduivels gevangen. Stinapa verzamelt gegevens van de vissen, inclusief hun dieet.

De koraalduivel, ook bekend als de lionfish, vormt een bedreiging voor de vispopulatie en het koraalrif op Bonaire. In oktober 2009 werd de eerste koraalduivel aangetroffen op het rif van het eiland. Duiker Hagen Wegerer duikt ook regelmatig op zoek naar de koraalduivel. Ook hij constateert een afname van het aantal koraalduivels.

De aanwezigheid van de koraalduivel heeft ook een positieve keerzijde voor Bonaire en de andere eilanden. Na vangst gebruiken de duikers de lionfish voor eigen consumptie. Ook wordt de vis verkocht aan hotels en restaurants. De populariteit van de koraalduivel onder de lokale bevolking, maar ook bij toeristen, is aan het groeien. Menig restaurant heeft de koraalduivel op de menukaart staan.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug