Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Afname van nieuw koraal op Curaçao

Datum : 18/07/2011
Land : Curaçao

Afname van nieuw koraal op Curaçao

De hoeveelheid nieuw koraal op de riffen rondom Curaçao is de afgelopen dertig jaar drastisch afgenomen. Zo blijkt uit een rapport van de milieuorganisatie Carmabi. In het onderzoek werd een eerdere studie naar nieuw koraal uit 1975 opnieuw uitgevoerd. Op deze wijze werd het mogelijk om veranderingen in de groei, hoeveelheid en soorten jong koraal vast te leggen. Bovendien denken medewerkers van Carmabi dat ze door het bestuderen van koraallarven meer kunnen zeggen over hoe het rif zich zal ontwikkelen.

De hoeveelheid jong koraal rondom Curaçao is sinds het laatste onderzoek met 60 procent gedaald. Een toename van afval in de zee zorgt ervoor dat ieder jaar minder nieuw koraal wordt gevormd. Maritiem bioloog Mark Vermeij legt uit: “Het is alsof er geen kinderen meer worden geboren, dus je kunt je wel voorstellen hoe de toekomst ervoor staat.”

Ook is de hoeveelheid soorten afgenomen. “Inmiddels hebben we geleerd dat de riffen een zekere mate van incasseringsvermogen tonen, maar in hoofdlijnen gaan ze sterk achteruit.”
Volgens Vermeij is de oplossing simpel: “De mensen moeten minder afval en chemische stoffen in het riool en de open zee lozen.”

Bron : Radio Nederland Wereldomroep
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug