Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Afro-Braziliaans protest tegen racisme

Datum : 20/11/2014
Land : Brazilië

Afro-Braziliaans protest tegen racisme

Donderdag 20 november gingen in Brazilië in het kader van de Dag van het Zwarte Bewustzijn belangenverenigingen voor Afro-Brazilianen de straat op om te protesteren tegen racisme en voor politieke hervormingen.

De Dag van het Zwarte Bewustzijn eert de sterfdag van Zumbi. Hij was een van de laatste leiders van de Quilombo do Palmares, een toevluchtsoord voor weggelopen Afrikaanse en creoolse slaven. Tegenwoordig staat hij symbool voor de strijd tegen racisme en ongelijkheid. 

Want 126 jaar na afschaffing van de slavernij, loopt de zwarte bevolking in Brazilië - ondanks de vele resultaten en geboekte vooruitgang op het gebied van aansluiting en raciale gelijkheid- nog tegen veel obstakels aan die hun vrijheid en kansen beperken. Zo is racisme een dagelijks fenomeen, breed- en diepgeworteld in de samenleving.

Tijdens het protest wordt gewezen op “de genocide van jonge zwarte mannen” door de politie, op de zogenaamde pacificatie van favela’s, en de minimale vertegenwoordiging van Afro-Brazilianen in overheidsorganen.

De voor de elfde keer gehouden manifestatie benadrukt zeven noodzakelijke wijzigingen zodat de strijd tegen racisme voortgaat. Onder meer een oproep voor een verregaande wijziging van het politieke systeem middels het bijeenroepen van de Constitutionele Vergadering, demilitarisering van de politie, en meer geld voor programma’s gericht op aansluiting van Afro-Brazilianen.

Tevens pleit de beweging voor de invoering van anti-racismewetgeving, een vrije beoefening van Afrikaanse religies, het bestrijden van machismo, en het eind van de onderdrukking van de Afro-Braziliaanse vrouw.

Bron : Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug