Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Afscheidsbijeenkomst Stichting Hester

Datum : 06/12/2019
Land : Mexico

Afscheidsbijeenkomst Stichting Hester

Enige jaren na de brute en gewelddadige moord op Hester van Nierop in Ciudad Juárez, Mexico, zette haar familie het verdriet om in een stichting die iets positiefs wilde doen voor de bedreigde vrouwen van Ciudad Juárez. Sinds 2005 heeft de Stichting Hester op alle mogelijke manieren aandacht gevraagd voor de aanhoudende moorden op vrouwen in Mexico en elders.

Drijvende kracht achter de Stichting was Hesters moeder Arsène van Nierop, die het boek Noodkreet uit Juárez schreef over haar ervaringen. Via Casa Amiga, een NGO die zich richt op bewustwording over en hulp aan vrouwen die bedreigd worden, hoopte zij een bijdrage te leveren aan het voorkomen van vergelijkbare ervaringen van andere moeders. Ondanks successen en ondanks het aanhoudende geweld tegen vrouwen heeft de Stichting Hester besloten zichzelf op te heffen.

Bij een soms emotionele afscheidsbijeenkomst eind november werd uitgebreid stilgestaan bij wat de stichting sinds 2015 allemaal voor elkaar gekregen heeft. Er is veel geïnvesteerd in het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Dit gebeurde onder meer via fondsenwerving in Nederland voor Casa Amiga, maar ook via het zoeken van publiciteit.

Al bij de oprichting in 2005 besteedde de Mexicaanse landelijke televisie hier aandacht aan. In Nederland zorgde een comité van aanbeveling met onder anderen het toenmalige Tweede Kamerlid Gerdi Verbeet voor permanente aandacht voor vrouwenmoorden en het stimuleren van gerechtelijk onderzoek daartegen. Een bijdrage leveren aan het tegengaan van de schrikbarend hoge straffeloosheid inzake feminicide ofwel vrouwenmoord  was het tweede doel van de stichting.

In een schriftelijke reactie naar aanleiding van de afscheidsbijeenkomst schreef de directie Westelijk Halfrond van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Stichting Hester het geweld tegen vrouwen in Mexico blijvend geagendeerd heeft. Het ministerie zal deze inzet voor vrouwenrechten voortzetten. Ook in 2020 zullen vrouwenrechten prioriteit zijn in de mensenrechten portefeuille van de ambassade in Mexico. Dat blijft helaas hard nodig.

In 1998 was Hester van Nierop het eerste buitenlandse slachtoffer van de feminicide in Mexico. Sindsdien zijn er honderden vrouwen vermoord, alleen al in 2018 waren dat er 105. De moordenaar van Hester van Nierop werd in 2017 tot 50 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

 

Bron : http://www.hester.nu, /www.dw.com/es
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug