Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Afzettingsmotie ingediend tegen president Peru

Datum : 17/12/2017
Land : Peru

Afzettingsmotie ingediend tegen president Peru

Politieke partijen in het Peruaans congres hebben een motie van afzetting ingediend tegen president Pedro Pablo Kuczynski. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij illegale betalingen heeft ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De motie is ondertekend door politici van de meeste partijen. Kuczynski mist de 'morele capaciteit' om het land te leiden, staat in de motie. De president heeft de aantijgingen ontkend en heeft oproepen tot zijn ontslag afgewezen.

Volgens congresvoorzitter Luis Galarreta zou de president binnen een week uit zijn functie kunnen worden ontheven. Het congres heeft 130 leden en de centrumrechtse partij van Kuczynski (PPK), heeft slechts 18 verkozen congresleden. Om hem af te zetten zouden 87 leden van het congres tegen de president moeten stemmen.

Odebrecht had eerder toegegeven dat hij steekpenningen had betaald aan ambtenaren in Brazilië, Peru en vele andere landen om lucratieve bouwcontracten te bemachtigen. De 79-jarige Kuczynski had aanvankelijk ontkend dat hij geld van Odebrecht had aangenomen. Nu ontkent hij dat hij illegale betalingen heeft ontvangen, maar geeft toe dat hij op adviesbasis voor het bedrijf heeft gewerkt.

Eerder deze week heeft Odebrecht echter een brief gestuurd naar een anti-corruptiecommissie van het congres waarin stond dat het US$ 5 miljoen aan advieskosten had betaald aan Kuczynski toen hij een andere overheidsfunctie had. Politici beschuldigen Kuczynski van liegen tegen het land. Odebrecht heeft de betalingen gedaan aan Westfield Capital Ltd, een bedrijf dat eigendom is van Kuczynski. Hij zei dat hij de eigenaar was van het bedrijf, maar dat hij niet de manager was toen hij de betalingen ontving.

Kuczynski, een voormalige bankier uit Wall Street, heeft beloofd om op 22 december voor een congrescommissie over Odebrechts misstanden in Peru te getuigen. De Verenigde Staten heeft het Braziliaanse bouwbedrijf vorig jaar een recordboete van US$ 3,5 miljard opgelegd voor het omkopen van functionarissen uit verschillende landen. Het bedrijf gebruikte frauduleuze 'advieskosten' om steekpenningen naar functionarissen te sturen.

De voormalige president-directeur Marcelo Odebrecht, die een gevangenisstraf van 19 jaar uitzit in Brazilië, heeft ingestemd om samen te werken in ruil voor strafvermindering. Hij zei dat Kuczynski tien jaar geleden als adviseur in Peru was aangenomen, terwijl hij minister van Economie was. Odebrecht heeft de openbare aanklagers ook verteld dat het bouwbedrijf gedurende vele jaren US$ 29 miljoen aan steekpenning heeft betaald aan Peruaanse ambtenaren.

De rechtse oppositiepartij Popular Force, die de meerderheid heeft in het congres, zegt dat er genoeg bewijs is om corruptie tegen Kuczynski te bewijzen. Kuczynski is vorig jaar gekozen voor een termijn van vijf jaar. De partij had gewaarschuwd dat zij een afzettingsprocedure tegen hem zou proberen in te zetten, als hij zelf niet zou bedanken als staatshoofd.

Bron : Reuters, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug