Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Agenten verdacht van moord Marielle Franco

Datum : 13/03/2019
Land : Brazilië

Agenten verdacht van moord Marielle Franco

Vorige week berichtten we nog dat er bijna een jaar na de moord op de linkse politica en mensenrechtenactiviste Marielle Franco en haar chauffeur weinig schot in de zaak zat. Tijdens het carnaval in haar stad Rio de Janeiro was opnieuw publiekelijk aandacht gevraagd voor de moord die ook internationaal veel heeft losgemaakt.

Maar nu is er dan een doorbraak. Er zijn twee voormalige politiemannen aangehouden op verdenking van beide moorden. Volgens de aanklagers van een speciale misdaadeenheid hebben de mannen de moord gedurende drie maanden nauwgezet voorbereid. Ze voegden eraan toe dat “het onbetwistbaar is dat Marielle Franco standrechtelijk geëxecuteerd is vanwege haar politieke activiteiten en de zaken die zij verdedigde.”

Kort nadat de arrestatie bekend gemaakt werd, circuleerde er op sociale media een foto van een van de beide mannen in gezelschap van de president van Brazilië, Jair Bolsonario. De president liet direct weten dat er duizenden foto’s van hem samen met politiemensen zijn, maar tegelijkertijd werd bekend dat een van zijn zonen een tijdje een relatie gehad heeft met de dochter van de andere verdachte. Jaren geleden was deze man namelijk de buurman van Bolsonario.

De grote vraag blijft nog: wie zaten er achter de moord? De weduwe van Franco, Mônica Benício, zegt dat de arrestatie een belangrijke stap is, “maar nog belangrijker is het antwoord op de meest dringende vraag: wie gaf opdracht dat Marielle gedood moest worden?”

Na de persconferentie waar de arrestaties bekend gemaakt werden, zei haar zus Anielle in tranen dat met Marielle een wereldwijde beweging is begonnen. “Ze hebben Marielle niet de mond kunnen snoeren, integendeel, ze hebben gigantisch veel geluid teweeg gebracht.”

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug