Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Akkoord Argentijnse senaat bezuinigingsbudget IMF

Datum : 16/11/2018
Land : Argentinië

Akkoord Argentijnse senaat bezuinigingsbudget IMF

Na een debat van 13 uur heeft de Argentijnse Senaat afgelopen donderdag het ontwerp van de overheidsbegroting voor 2019 goedgekeurd. Het project, gepresenteerd door Mauricio Macri's regering, kreeg 45 stemmen voor, 24 tegen en slechts één onthouding.

Al eerder, op 24 oktober, stemde de Kamer van Afgevaardigden ermee in. Het verzekert Argentinië van een krediet van ongeveer 56.000 miljoen dollar, overeengekomen met het IMF. Hiervoor eist het IMF een forse vermindering van essentiële uitgaven, zoals gezondheid, onderwijs, cultuur, openbare werken en woningen. Argentinië zit in een lastige economische situatie en de peso is gedevalueerd.

Het project van Macri beoogt de financiële crisis in te perken met als doel het begrotingsevenwicht te bereiken waarmee Argentinië verzekerd is van het krediet van 56.000 miljoen dollar dat met het IMF is overeengekomen. 

Het budget voor 2019, het laatste jaar van Macri's regering, omvat bezuinigingen van ongeveer 400.000 miljoen peso (zo’n 10.000 miljoen dollar) in het voorgaande jaar om het primaire begrotingstekort terug te brengen tot nul, dat in 2017 werd afgesloten op 3,9 procent van het BBP en voor 2018 wordt het geschat op 2,7 procent.

Sociale bewegingen noemden protesten in de buurt van het Congres, maar er werd geschat dat deze minder waren dan die van 24 oktober, toen de ontwerpbegroting in het Congres werd besproken te midden van verstoringen die er zelfs toe leidden de sessie te onderbreken.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug