Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Akkoord Mercosur en EU misschien in mei 2018

Datum : 14/12/2017
Land : Brazilië

 Akkoord Mercosur en EU misschien in mei 2018

De besprekingen tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosur zellen waarschijnlijk nog tot in het volgend jaar doorgaan. Europese onderhandelaars zeiden meer tijd nodig te hebben voor een antwoord op het verbeterde aanbod van de Mercosur.

Afgevaardigden van de Mercosur hadden gehoopt een overeenkomst over de belangrijkste punten van een verdrag deze week gereed te hebben voor de ministeriële conferentie van de Wereld Handels Organisatie in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Afgelopen dinsdag zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Aloysio Nuñes (foto), dat beide partijen hadden aangegeven hoeveel elk bereid was af te staan en Mercosur wachtte op de reactie van de EU op haar voorstel. Handelscommissaris Cecilia Malmstrom van de EU vertelde journalisten date en akkoord vroeg in 2018 tot stand kan komen. “We hebben goede vooruitgang geboekt, maar er moet nog een juiste balans komen”, aldus Malmstrom.

Weerstand van sommige EU-lidstaten, zoals Ierland en Frankrijk, tegen de invoer van landbouwproducten heeft de onderhandelingen over een handelsakkoord vertraagd. Het akkoord wil handel, investeringen, diensten en toegang tot overheidsprojecten liberaliseren.

Leden van de Mercosur  – Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay – willen een verbetering van het aanbod van de EU dat vrije invoer toestaat van 70.000 ton vlees per jaar en 600.000 ton ethanol. Ze stellen dat dit minder is dan het aanbod van invoer van 100.000 ton vlees dat de EU in 2004 aanbood. Volgens de EU sten Europeanen nu minder vlees. Tot nu toe heeft de EU geen beter aanbod gedaan. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug