Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Akkoord tussen Boliviaanse regering en vakbonden

Datum : 19/04/2011
Land : Bolivia

Akkoord tussen Boliviaanse regering en vakbonden

Er is een voorlopig einde gekomen aan de hevige protesten tegen de voedselcrisis in Bolivia na een akkoord tussen de Central Obrera Boliviana (COB) en president Evo Morales. De Boliviaanse regering heeft ingestemd met een salarisverhoging van 11 procent voor leerkrachten en gezondheidswerkers, slechts 1 procent boven het bod dat Morales in februari deed. De president heeft aangegeven dat dit misschien kan oplopen tot 12 procent in de zomer.

Niet iedereen is tevreden met deze salarisverhoging. De federatie van de leerkrachten van La Paz heeft verklaard de stijging niet genoeg te vinden en opnieuw te gaan protesteren. De vakbonden hadden gevraagd om een salarisverhoging van 15%, aangezien de inflatie vorig jaar meer dan 11 bedroeg en de prijzen van levensmiddelen gestegen zijn met 18 procent.

De COB en de overheid hebben ook ingestemd met een decreet dat op 1 mei gelanceerd zal worden, waarin de regel (decreet 21060) die in 1985 van kracht werd, wordt ingetrokken, zodat het weer toegestaan wordt om neoliberale politiek te bedrijven. De regering zal ook nagaan of het Nationaal Gezondheidsfonds geherstructureerd kan worden.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug