Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Alberto Fernández ziet af van overige lening IMF

Datum : 28/11/2019
Land : Argentinië

Alberto Fernández ziet af van overige lening IMF

De winnaar van de presidentsverkiezingen, Alberto Fernández, heeft afgelopen dinsdag verklaard af te zien van de 11 miljard dollar die Argentinië nog zou ontvangen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Uitgaand centrumrechtse president Mauricio Macri had een lening afgesloten van in totaal 57 miljard Amerikaanse dollar bij het IMF, maar de bezuinigingsmaatregelen die hij heeft geïmplementeerd hebben de economie geen goed gedaan.

 “Ik wil stoppen met geld te vragen en dat zij mij dan laten betalen”, zei Fernández, die 10 december Macri zal opvolgen. “Ik heb een enorm probleem. En dan ga ik nog eens 11 miljard meer vragen?” zei hij in een interview met het Argentijnse Radio programma Con Vos.

Fernández zei dat hij zal proberen de economie nieuw leven in te blazen om de staatsschuld op een verstandige manier op te lossen. De terugkeer van een Peronist heeft angst gewekt voor een nog grotere staatsschuld en heeft de waarde van de peso enorm doen kelderen.

Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft, is toegenomen tot 35 procent, de inflatie van begin dit jaar tot aan september bedroeg 28 procent en de peso is met 70 procent in waarde afgenomen ten opzichte van januari 2018.

Fernández heeft benadrukt dat zijn regering niet zal verzuimen eerdere voorwaarden te heronderhandelen met het IMF. Hij heeft getracht kiezers gerust te stellen dat hun spaargeld veilig is onder zijn leiding. 

 “Het is als een man die veel heeft gedronken en een beetje dronken is. De oplossing is niet om door te blijven drinken, de oplossing is om te stoppen met drinken”, vertelde hij op de radio.

De schuld nam onder Macri toe tot 100 miljard dollar en vormt nu meer dan 90 procent het BBP. Toen hij verkozen werd in 2017 was dit nog 38 procent van het BBP.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug