Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Algemene staking in Bolivia

Datum : 25/04/2012
Land : Bolivia

Algemene staking in Bolivia

De eerste algemene stakingsdag, georganiseerd door de Boliviaanse Arbeiderscentrale (COB), leverde vijf gewonde politieagenten op en drie gearresteerde studenten. Er waren gewelddadige confrontaties tussen duizenden studenten en de politie, die traangas gebruikte om de jongeren uiteen te drijven.

Het is de vierde week van sociale en arbeidsconflicten tegen de regering van Evo Morales. Bovendien begint vandaag een tweede inheemse mars naar hoofdstad La Paz binnen een jaar tijd om te protesteren tegen de aanleg van een weg door een natuurreservaat, gefinancierd door Brazilië.

De demonstranten van de COB, met mijnwerkers voorop, brachten dynamiet tot ontploffing in de straten van La Paz. Ook bliezen ze een pop op, die Morales voorstelde. De stakers eisen een hogere salarisverhoging dan de 7 procent die Morales voor dit jaar aanbiedt. De president biedt ook een verhoging van het minimumloon aan met 18 procent. Dit bedraagt nu 117 dollar per maand, het laagst van alle Andeslanden.

Ook in Cochabamba en in Santa Cruz gingen honderden medici, verpleegkundigen en leraren de straat op. De minister van regering, Carlos Romero, zei dat afgezien van deze incidenten, de dag “absoluut normaal” was verlopen in productieve sectoren. “De enigen die staken, zijn medici en leraren”.

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug