Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Algemene vergadering OAS eindigt zonder motie over crisis in Venezuela

Datum : 22/06/2017
Land : Venezuela

Algemene vergadering OAS eindigt zonder motie over crisis in Venezuela

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) besloot woensdag haar 47e Algemene Vergadering zonder de voorgestelde eindmotie over de Venezolaanse crisis aan te nemen. De bijeenkomst vond van maandag tot woensdag plaats in Cancun, Mexico.

Een groep landen onder leiding van Mexico probeerde tot op het laatste moment een motie aangenomen te krijgen met het verzoek tot annuleren van de wijziging van de grondwet door een speciale volksvergadering. Hiervoor kwam het maandag tijdens de bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken echter drie stemmen tekort om de benodigde 23 van de 35 stemmen te behalen.

Deze landen, waaronder regionale grootmachten zoals de VS en Brazilië, lukte het ook niet een verwijzing naar de Venezolaanse crisis op te nemen in het concept van de algemene resolutie over mensenrechten die op woensdag werd aangenomen door de Algemene Vergadering.

De groep van 14 landen probeerde in de resolutie onder andere een verzoek op te laten nemen aan de regering van president Nicolas Maduro om het bijeenroepen van de speciale volksvergadering te heroverwegen. Daarvoor hadden zij 18 stemmen nodig. Met dit plan wilden zij voorkomen dat de bijeenkomst in Mexico zou eindigen zonder enige overeenstemming over de crisis in Venezuela, het belangrijkste onderwerp op de agenda.

De regering van Venezuela, die elke vorm van bemiddeling door de OAS verwerpt, heeft de bijeenkomst in Mexico gevierd als een diplomatieke overwinning, aangezien er geen motie of verwijzing naar de crisis in het land in de resolutie is opgenomen.

Venezuela heeft echter op woensdag Saint Vincent en de Grenadines, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Uruguay uitgenodigd om de dialoog met de oppositie te heropenen in het kader van de CELAC (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten). Dit kondigde Delcy Rodriguez, minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela aan tijdens de OAS bijeenkomst.

Rodriguez zelf treedt af als minister om zich kandidaat te stellen voor de speciale volksvergadering om de grondwet te wijzigen. Op dinsdag verklaarde zij dat het door de VS voorgestelde initiatief om een groep landen samen te stellen om een nieuwe poging tot dialoog in Venezuela te begeleiden als “zinloos en onnodig”, omdat het idee binnen de kaders van de OAS was geopperd, en al onderdeel was van de verworpen voorstellen in de OAS bijeenkomst.  

Venezuela verwerpt elke inmenging van de OAS – wat het beschouwt als dienstbaar aan de VS – en heeft de voorkeur voor andere forums die de steun hadden van de overleden voormalig president Hugo Chávez, zoals de CELAC en UNASUR, waarvan de VS en Canada geen lid zijn.

Deze twee landen, samen met Mexico en andere regionale grootmachten, proberen al maanden via de OAS president Nicolas Maduro zover te krijgen dat hij de speciale volksvergadering annuleert, politieke gevangenen vrijlaat en data vaststelt voor nieuwe algemene verkiezingen.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug