Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Alle mijnwerkers in Chili in goede gezondheid bevrijd

Datum : 14/10/2010

Alle mijnwerkers in Chili in goede gezondheid bevrijd

CHILI - De gezondheid van de meeste geredde Chileense mijnwerkers is beter dan verwacht na bijna zeventig dagen onder de grond te hebben doorgebracht. Dat concluderen artsen na medisch onderzoek van de kompels. Elf van de 33 mijnwerkers zijn na hun redding naar het regionale ziekenhuis in Copiapó gebracht voor onderzoek. Met twee kompels ging het slechter dan van tevoren werd aangenomen. Mario Sepulveda (39), die als een van de eersten naar boven werd getakeld, kampt met zogeheten stoflongen, een veelvoorkomend probleem bij mijnwerkers. Mario Gomez, met 63 jaar de oudste van het stel, is volgens de artsen verzwakt. Hij had al stoflongen voor hij op 5 augustus vast kwam te zitten in de mijn.
In de nacht van woensdag op donderdag is de laatste mijnwerker gered uit de ingestorte mijn in het noorden van Chili. De 54-jarige opzichter Luis Urzua kwam bijna 23 uur na het begin van de reddingsoperatie veilig boven de grond. Urzua werd onder meer begroet door de Chileense president Sebastián Piñera. Reddingswerkers, collega's, familie en andere toeschouwers zongen na de redding uit volle borst het volkslied van Chili. De mijnwerker oogde fit, nadat hij uit de reddingscapsule was gestapt. Urzua gaf leiding aan de groep mijnwerkers op het moment van de instorting op 5 augustus, waardoor de mannen vast kwamen te zitten. Hij hield zich tijdens het langdurige ondergrondse verblijf bezig met het maken van plattegronden van de gangen waar de mijnwerkers in vastzaten. Niemand heeft meer tijd ondergronds doorgebracht dan Urzua en die beproeving overleefd. Hij krijgt daardoor een plekje in het Guinness Book of Records.
(Wereldomroep)

 
 

Bookmark and Share


Terug