Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Alle Zuid-Amerikaanse landen verbonden aan Mercosur

Datum : 12/07/2013

Alle Zuid-Amerikaanse landen verbonden aan Mercosur

Met de toetreding van Guyana en Suriname als geassocieerde lidstaten zijn alle Zuid-Amerikaanse landen nu verbonden aan Mercosur. Mercosur is een gemeenschappelijke markt tussen verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Momenteel zijn Brazilië, Argentinië, Uruguay en Venezuela lid. Paraguay is geschorst. Bolivia, Chili, Colombia, Peru, Ecuador en nu ook Guyana en Suriname zijn geassocieerde leden.

Afgelopen woensdag hebben Guyana en Suriname de protocollen ondertekend om geassocieerde lidstaten te worden. De minister van buitenlandse zaken van Guyana Rodrigues-Birkett zegt dat dit een belangrijke stap is naar meer integratie. Ze zegt dat Guyana als een brug wil werken tussen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De Surinaamse ambassadeur noemt dit een historische gebeurtenis, maar zegt dat er nog een lange weg te gaan is.

De toetreding als geassocieerde leden vond plaats als onderdeel van de 45ste Mercosurtop die dinsdag begon en tot vrijdag zal duren. Vrijdag wordt ook het tijdelijke presidentschap overgedragen van Uruguay naar Venezuela. Verwacht wordt dat deze vrijdag ook nog herintreding van Paraguay, het vliegincident met Snowden en Evo Morales, spionage van de VS in Latijns-Amerikaanse landen en asielrecht besproken.

Paraguay werd juni vorig jaar geschorst uit Mercosur en Unasur vanwege de ondemocratische wijze waarop president Lugo werd afgezet en vervangen door president Federico Franco. De organisaties hebben een democratieclausule, wat wil zeggen dat democratie een vereiste is voor lidmaatschap. Op 15 augustus zal de schorsing van Paraguay opgeheven worden. Het verkiezingsproces in april in dat land is gevolgd en bij de inauguratie van de nieuwe president Cartes zal de schorsing opgeheven worden. Paraguay heeft echter eerder gemeld dat als Venezuela het presidentschap van Mercosur krijgt het niet geïnteresseerd is in terugkeer in de organisatie. 

 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug