Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Alleen wapenstilstand bendes in Midden-Amerika niet voldoende

Datum : 24/10/2012
Land : El Salvador

Alleen wapenstilstand bendes in Midden-Amerika niet voldoende

Een wapenstilstand tussen bendes in El Salvador heeft de moordcijfers in het land doen dalen. Toch is dit niet voldoende, menen deskundigen. Ze pleiten voor preventie en begeleiding van ex-bendeleden.

Nadat de maras (bendes) Salvatrucha en Barrio 18 in El Salvador een wapenstilstand hadden gesloten, liep het aantal moorden in het land  terug van 13,6 per dag in februari tot 8,2 per dag in maart, toen het bestand van kracht werd. Dat schreef het VN-kantoor tegen Drugs en Misdaad vorige maand in een rapport. Het bestand zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere Midden -Amerikaanse landen, vooral  Honduras en Guatemala, die ook te maken hebben met veel te hoge moordcijfers.

Volgens Armando Samayoa van het Instituut voor Sociale Samenwerking in Guatemala is er vooral preventie nodig:  “We moeten verhinderen dat jongeren zich bij bendes aansluiten. Als ze eenmaal betrokken raken bij misdaden, is het veel moeilijker en duurder om hen te reïntegreren." Hij hekelt dat er veel meer geld naar beveiliging gaat in vergelijking met preventie. Samayoa benadrukt dat opleidingen die zijn organisatie biedt,  zoals Engelse les, houtbewerking, koken, computerles en boekhouden, helpen vermijden dat jongeren in de handen van bendes vallen, terwijl een bestand op elk moment kan worden gebroken.

De wapenstilstand tussen twee bendes in El Salvador in maart zou gefaciliteerd zijn door de regering van president Mauricio Funes. Ze probeert nu onderhandelingen met beide bendes op te zetten om hen te overtuigen hun criminele activiteiten definitief stop te zetten. "Het bestand heeft het aantal moorden doen dalen, maar meer niet", stelt advocate Ismelda Villacorta van de Stichting voor de Studie en Toepassing van het Recht in El Salvador. "Andere misdaden zijn nog even ernstig als voor het bestand, in sommige gebieden is het zelfs erger geworden."

Isabel Aguilar, een mensenrechtenactiviste bij de Guatamalteekse organisatie Interpeace, is optimistischer. "In ieder geval schept zo'n bestand het nodige kader voor duurzame preventie en reïntegratie. Het is een voorbeeld dat we moeten volgen omdat het aantoonbaar het geweld heeft verminderd." Maar de presidenten van Guatemala en Honduras, Otto Pérez Molina en Porfirio Lobo, willen voorlopig niet onderhandelen met de bendes in hun land of een akkoord tussen deze bendes helpen mogelijk maken.

De maras ontstonden in de jaren 1970 en 1980 in Los Angeles en andere Amerikaanse steden waar Middenl-Amerikaanse immigranten en vluchtelingen zich aansloten bij bendes. Later is het probleem naar hun land van herkomst uitgevoerd. Duizenden jonge mensen in El Salvador, Honduras en Guatemala zijn betrokken bij deze maras, die van gewelddadige jongerenbendes in georganiseerde misdaad zijn veranderd.
 

 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug