Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Alles is illegaal in Cuba'

Datum : 17/11/2017
Land : Cuba

'Alles is illegaal in Cuba'

Gewone Cubanen die kritiek op de levensomstandigheden in het land hebben, ook als deze subtiel geformuleerd is, kunnen op hun werk lastig gevallen worden of zelfs ontslagen. De overheid gebruikt haar controle over de arbeidsmarkt als een extra mogelijkheid tot onderdrukking van vrije meningsuiting, zo stelde mensenrechtenorganisatie Amnesty International eerder deze week.

In een rapport, getiteld Your Mind is in Prison, toont de organisatie aan dat decennialang misbruik van wetgeving naast onwettige praktijken ertoe geleid hebben dat ook Cubanen die niet politiek actief zijn, moeten vrezen voor hun baan als ze kritiek op de overheid uiten – zelfs als zij in de privésector werkzaam zijn.

Ongeveer 70 procent van alle Cubanen werkt in de overheidssector. Bovendien controleert de overheid de kleine, groeiende maar streng gereguleerde privésector. Voor haar rapport sprak de mensenrechtenorganisatie met ruim zestig Cubaanse migranten in Mexico, omdat ze geen toestemming krijgt Cuba zelf te bezoeken. De meesten van de geïnterviewden waren nooit politiek actief geweest of openlijk kritisch over Cuba’s politieke systeem. Toch gaf de helft van hen aan ooit gearresteerd te zijn geweest op beschuldiging van misdaden die internationaal niet als zodanig gezien worden.

Eén vrouw had in 2011 acht maanden in de gevangenis doorgebracht op beschuldiging van ‘illegale aankoop van rundvlees’. Uiteindelijk werd ze wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Ook vrienden en familieleden van mensen die ‘potentieel gevaarlijk voor de samenleving’ zijn, lopen het risico ontslagen te worden. Eenmaal ontslagen uit overheidsdienst, is het vrijwel onmogelijk nog een andere baan te vinden. “Alles is illegaal in Cuba”, volgens een voormalige staatsveiligheidsmedewerker wiens taak het was om kritische opmerkingen van arbeiders door te geven aan de autoriteiten.

 

In februari 2018 krijgt het land een goede gelegenheid om dit verstikkende klimaat achter zich te laten als president en partijleider Raúl Castro af zal treden: een goed moment voor een nationale mensenrechtendialoog.  

Bron : www.amnesty.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug