Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

ALMA: Chili's nieuwe blik op het universum

Datum : 15/03/2013
Land : Chili

ALMA: Chili's nieuwe blik op het universum

In Chili vindt het grootste astrologische project ter wereld plaats, ALMA, dat afgelopen woensdag officieel is ingewijd door president Sebastián Piñera. Volgens onderzoekers luidt ALMA een nieuw tijdperk in van grote ontdekkingen binnen de astrologie.

ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) bestaat uit 66 verschillende antennes, variërend tussen de 7 en 12 meter lang, die samen functioneren als één enorme telescoop. Deze telescoop heeft een resolutie die tien keer hoger ligt dan voorgaande telescopen. Het observatorium is gelegen op het 5000 meter hoge Chajnantor plateau, in de Atacamawoestijn in het noorden van Chili. Het project is een samenwerkingsverband tussen Europese, Noord-Amerikaanse, Aziatische en Chileense onderzoekers.

De directeur van het project, de Nederlander Thijs de Graauw, legt uit dat ALMA een belangrijke rol zal spelen binnen het onderzoek naar het ontstaan van het universum. Hij verwacht in de komende dertig jaar antwoorden te vinden op vragen als ‘zijn wij alleen in dit universum; is ons zonnestelsel uniek; en hoe is ons zonnestelsel ontstaan?’ ALMA zal leiden tot een geheel nieuwe visie op het ontstaan van het universum, volgens de Graauw.

Het bouwen van het project heeft tien jaar geduurd en ruim een miljard euro gekost. 

 

Bron : BBC News, BBC Mundo, El Mostrador
Bookmark and Share


Terug