Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Alternatief toerisme biedt kansen voor Centraal-Amerika

Datum : 24/03/2011

Alternatief toerisme biedt kansen voor Centraal-Amerika

Ondanks hun indrukwekkende natuurlijke en archeologische schatten lopen de meeste landen in Centraal-Amerika nog achter op de rest van de toeristische bestemmingen in Latijns Amerika. Om de situatie te keren wordt er in toenemende mate gekeken naar alternatieven zoals het rurale toerisme.

In het Travel and Tourism Competitiveness Report 2011, deze maand uitgebracht door het World Economic Forum, wordt aangegeven dat er twee verschillende realiteiten in Centraal-Amerika bestaan op het gebied van toerismeontwikkeling. Terwijl El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua laag in de wereldranking staan, scoren Costa Rica en Panama juist erg goed. Mexico is het hoogst gekwalificeerde Latijns-Amerikaanse land, gevolgd door Costa Rica, Brazilië en Panama. Het rapport wordt sinds 2007 jaarlijks gepubliceerd en tracht het beleid en factoren van de landen te meten dat ze aantrekkelijk maken voor de reis- en toerisme industrie.

In die Centraal-Amerikaanse landen waar het toerisme nog achterblijft, wordt momenteel hard gewerkt aan innovatie binnen de sector en aan de deelname van gemarginaliseerde, kwetsbare en afgelegen bevolkingsgroepen. Op deze manier kan toerisme bijdragen aan het verbeteren van de lokale leefomstandigheden. Rurale gemeenschappen bevinden zich dan ook in de unieke positie om in de groeiende niche van toeristen die op zoek zijn naar alternatieve reiservaringen zoals wandeltochten, ecotoerisme of avontuurlijke, landelijke of gemeenschapstoerisme te springen.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug