Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Alternatieve Nobelprijs voor Braziliaanse bisschop

Datum : 08/12/2010

Alternatieve Nobelprijs voor Braziliaanse bisschop

BRAZILIË - De katholieke bisschop Erwin Kräutler heeft de Right Livelihood Award, beter bekend als de ‘Alternatieve Nobelprijs’, in ontvangst genomen voor zijn werk op het gebied van de bescherming van de rechten van Braziliaanse inheemse stammen. Bisschop Kräutler is bisschop van de Xingu regio en voorzitter van de Indigenist Missionary Council (CIMI) van de katholieke kerk in Brazilië. Tijdens de uitreikingsceremonie op 6 december in het Zweedse parlement werd hij onderscheiden "voor zijn levenslange inzet voor de mensenrechten en de bescherming van inheems grondgebied en voor zijn onvermoeibare inspanningen om het Amazonewoud te behoeden van de ondergang".
In een krachtige aanvaardingsspeech legde bisschop Kräutler de nadruk op de "pijn, wanhoop en onzekerheid" van de Guarani Indianen. "Hun leefgebied is beperkt tot kleine gebieden, hun jongeren hebben geen toekomstperspectief en het aantal zelfmoorden onder hen is onrustbarend hoog. De huidige regering negeert deze voortdurende wrede genocide die zich voor hun ogen voltrekt."
Bisschop Kräutler vecht al jarenlang voor de rechten van de Indianen in de Xingu regio van het Braziliaanse Amazonegebied, die nu bedreigd worden door de aanleg van de Belo Monte megadam. De bisschop beschreef de bouw van de dam als "een project dat nooit rekening heeft gehouden met de legitieme rechten en voornaamste zorgen van de Xingu bevolking". Inheemse volken "weten heel goed dat ze niet kunnen overleven als men geen respect toont voor Amazonia en door blijft gaan met de verwoesting ervan. En ze weten dat het gevolg van deze wrede afbraak is, dat de Aarde schade zal lijden die niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Dit wordt de echte Apocalyps".
Stephen Corry, directeur van Survival International (een organisatie die opkomt voor inheemse volkeren), zei vandaag: "Bisschop Kräutler zet stelselmatig zijn leven op het spel door op te komen voor de Braziliaanse Indianen. Zij hebben vrienden zoals hij nodig, net zoals de kerken meer mensen zoals hij nodig hebben om de traditie van het zich inzetten voor de onderdrukten voort te zetten. Dat hij de Alternatieve Nobelprijs heeft gewonnen is een fantastische blijk van waardering voor een grootse miskende held."
(Survival International)

Bookmark and Share


Terug