Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Amateur vindt fossiel van 500.000 jaar oud

Datum : 27/10/2014
Land : Argentinië

Amateur vindt fossiel van 500.000 jaar oud

In de zuidelijke Argentijnse stad Mar de la Plata heeft een amateur-paleontoloog, Carlos Manduga, een fossiel van 500.000 jaar oud gevonden. Hij was aan het graven in een put op zijn eigen land en vond het fossiel van een reuzenluiaard.

Menduga vond de schedel van het dier, enkele ruggenwervels en ribben en andere overblijfselen per ongeluk, zo bevestigt een woordvoerder van het Lorenzo Scaglia Museum voor Natuurhistorie. Hij was de put op zijn land aan het schoonmaken.

Het uitsterven van de reuzenluiaard, de scelidotherium leptocephalum, had te maken met klimaatveranderingen en het jagen van mensen zo'n 8000 jaar geleden. Het dier had gigantische klauwen, waarmee hij "steden" van ondergrondse tunnels groef.

Het vinden van dergelijke fossielen is niet ongebruikelijk, maar deze vondst is bijzonder omdat het gaat om een schedel met tanden. Hierdoor kunnen onderzoekers het DNA van het dier onderzoeken.

De eerste fossielen van reuzenluiaards werden gevonden door Charles Darwin in de stad Bahia Blanca, in de provincie Buenos Aires, tijdens zijn bezoek aan dit gebied tussen 1833 en 1835.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug