Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Amazone verliest veel bomen door overstromingen

Datum : 11/04/2017
Land : Bolivia

Amazone verliest veel bomen door overstromingen

In het Amazonegebied sneuvelen verrassend veel bomen door natuurlijke overstromingen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Overstroomde rivieren zijn na houtkap de belangrijkste oorzaak van het verlies aan bomen in het regenwoud.
De overstromingen die ontstaan als boomstammen of takken de waterstroom van rivieren blokkeren, spoelen veel vruchtbare grond weg waarin bomen groeien. Dat melden Spaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Earth System Dynamics.

De wetenschappers bestudeerden dertig jaar aan satellietbeelden (1984-2014) van het regenwoud in het westen van Bolivia. Uit het onderzoek blijkt dat zeker 22 rivieren in het gebied regelmatig worden geblokkeerd door boomstammen of stapels takken. Bij zo'n overstroming gaan soms duizenden bomen in de buurt van de rivieren tegelijk dood, omdat de aarde rond de wortels van de stammen wordt weggespoeld. In totaal verdwijnt er jaarlijks duizend hectare aan bomen als gevolg van overstromingen in Bolivia.

De grond die na de overstromingen overblijft, verandert in savanne, zo meldt nieuwssite Science Now. Op deze droge grond kunnen geen nieuwe bomen groeien, zodat er steeds minder CO2 wordt opgenomen door het regenwoud.

 

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug