Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

'Amazonegebied had miljoenen bewoners'

Datum : 26/07/2015
Land : Brazilië

'Amazonegebied had miljoenen bewoners'

Het Amazonegebied werd in de Middeleeuwen vermoedelijk bewoond door miljoenen mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Toen de eerste Europeanen in 1492 in het regenwoud arriveerden, woonden er zeker acht miljoen mensen in het gebied in dorpjes en steden waar landbouw werd bedreven. Dat melden Braziliaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.  

Nadat de stammen werden uitgeroeid door geweld en ziektes die de ontdekkingsreizigers meebrachten, verdwenen de meeste sporen van deze stedelijke gebieden, omdat ze weer werden opgeslokt door het regenwoud.    

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door eerdere studies te analyseren waarbij aardlagen van het regenwoud met satellieten in kaart zijn gebracht. Uit deze beelden en aanvullende onderzoeken blijkt dat de grond in sommige gebieden van de Amazone opvallend donker en vruchtbaar is. De verkleuring wijst op vervuiling die kan zijn veroorzaakt door menselijke aanwezigheid. De vruchtbaarheid is waarschijnlijk ontstaan omdat de grond op deze plaatsen ooit is bewerkt met landbouwtechnieken. "Dit idee van een gedomesticeerd regenwoud staat in schril contrast met het beeld van een leeg, ongerept regenwoud dat vaak wordt geschetst populaire en wetenschappelijke media", verklaart hoofdonderzoeker Charles Clement op nieuwssite New Scientist.  

De donkere plekken in het regenwoud beslaan ongeveer 150.000 vierkante kilometer en zijn volgens de wetenschappers zeer waarschijnlijk overblijfselen van een netwerk van steden en dorpen. Dat suggereert dat er tussen de acht en vijftig miljoen mensen in het gebied woonden toen de Europeanen het gebied binnendrongen.  Dat beeld komt overeen met de verslagen van de eerste ontdekkingsreizigers. De Spaanse missionairs Gaspar de Carjaval die het regenwoud in 1542 bezocht, schreef in zijn dagboek bijvoorbeeld: "Er was een stad die zich uitstrekte over 25 kilometer en tussen de huizen bevond zich nauwelijks ruimte."   

Tot nu toe werden dit soort verslagen afgedaan als legendes, maar volgens Clement suggereert zijn onderzoek dat er een kern van waarheid zat in de observaties.

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug