Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ambigue houding Kirchner over deelname verkiezingen

Datum : 18/05/2011
Land : Argentinië

Ambigue houding Kirchner over deelname verkiezingen

De Argentijnse presidente Cristina Kirchner weet nog niet of ze zich opnieuw herkiesbaar zal stellen bij de komende verkiezingen in oktober 2011. Veel Argentijnen vinden dat ze een erg ambigue houding aanneemt tegenover een eventuele herverkiezing. Ze heeft al een paar keer gezegd niet mee te doen en zegt dat het idee van opnieuw president te zijn haar niet bepaald aantrekt.

De algemeen secretaris van de peronistische vakbond CGT, Hugo Moyano, heeft vorige maand gevraagd aan Cristina zich in oktober weer verkiesbaar te stellen. “Als de Presidente toestemt, dan zullen Perón, Evita en Nestor Kirchner in vrede rusten”, sprak hij in Buenos Aires tegen een menigte van duizenden toehoorders.

Haar ambigue discours lijkt echter precies gericht te zijn op de vakbond van Moyano. De vakbonden spelen in Argentinië traditioneel een grote rol in de politiek en hebben sterke banden met de peronisten. De vakbonden gaan de laatste tijd erg vaak de straat op en eisen onder meer hogere salarissen. Kirchner vindt dat zij zich meer moet richten op onderhandelingen met werkgevers en werknemers dan met de politiek.

De huidige presidente staat er van alle kandidaten het beste voor in de peilingen. Haar actieve politieke bezigheden en reisjes door het hele land gaven velen dan ook de indruk dat zij zich zeker weer verkiesbaar zou stellen. De onverwachte verandering van houding ten opzichte van de kandidatuur en de kritiek op de (peronistische) vakbonden zorgen echter voor twijfels. 
 

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug