Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ambtenaar weigert indianennaam

Datum : 25/01/2015
Land : Paraguay

Ambtenaar weigert indianennaam

In Paraguay heeft een ambtenaar van de burgerlijke stand geweigerd een kind met de naam Lautardo Ñamandú in te schrijven omdat het “een indianennaam” is. Dit zeggen de ouders van het jongetje.

“Mevrouw gedroeg zich echt vijandig. Nadat ik had uitgelegd waar de namen vandaan kwamen, vroeg ze me ‘Welke ouder geeft zijn kind een indianennaam’. En ze verweet ons slecht ouderschap”, zegt de vader van de pasgeborene, Rubén Cáceres. 

Volgens Rubén is Lautardo de naam van een Mapuche-strijder uit Chile, Ñamandú is een naam afkomstig uit het scheppingsverhaal van de Aarde van de Guaraní. Hij en zijn vrouw kozen juist deze naam omdat hun vroeggeboren zoon strijdt om te overleven. Na lang aandringen ging de vrouw mokkend alsnog akkoord, zegt Rubén. 

Volgens de directeur van het Taalbureau in Paraguay, Miguel Verón, toont het incident “de noodzaak om de status van het Guaraní te verhogen.” Ondanks dat het de meest gesproken officiële taal is in huiselijke sfeer, geniet het nauwelijks het prestige van Spaans, de andere officiële taal waarvan het gebruik zich beperkt tot formele documenten en plechtigheden. 

“Door het verwerpen of belachelijk maken van je taal, verwerp je een deel van je identiteit. Het Guaraní vormt de kern van de Paraguyaanse identiteit”, stelt Verón. Het Taalbureau werkt momenteel in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een lijst met uitleg van Guaraní-voornamen. “Om ouders te inspireren, maar ook om twijfels weg te nemen bij ambtenaren.”       
 

 

Bron : Infolatam, EFE
Bookmark and Share


Terug