Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ambtenaren mishandelen inheemse straatverkoopster

Datum : 21/08/2013
Land : Mexico

Ambtenaren mishandelen inheemse straatverkoopster

In Mexicaanse deelstaat Quintana Roo zijn twee gemeenteambtenaren per direct op non-actief gesteld nadat op het internet een filmpje opdook waarin is te zien hoe ze een straatverkoopster van inheemse afkomst fysiek mishandelen en beroven van haar koopwaar. Het voorval speelde zich af in de badplaats Cancún en leidt tot heftige discussies in de media. 

Hoewel de verkoopster haar koopwaar had uitgestald in een exclusieve hotelzone waar straathandel officieel is verboden, verklaarde een gemeentewoordvoerder het optreden van de toezichthouders “onacceptabel” te vinden. De burgemeester van Cancún, Julián Ricalde Magaña, noemde het ingrijpen van de twee “buitenproportioneel.” “Ofschoon straathandel verboden is in betreffende zone zijn deze beelden grotesk. Ik duld geen discriminatie in mijn gemeente. We nemen maatregelen tegen deze vorm van machtmisbruik. De toezichthouders zijn op non-actief gesteld en mogen zich verantwoorden voor het OM.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat op film is vastgelegd hoe gemeenteambtenaren optreden tegen straatverkopers van inheemse afkomst. Enkele weken terug leidde een filmpje waarin is te zien hoe twee ambtenaren een inheems jongetje vernederen en beroven van zijn koopwaar tot nationale verontwaardiging.

Bron : Proceso
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug