Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amerikaanse beschuldigd van spionage voor Cubaanse Inlichtingendienst

Datum : 26/04/2013
Land : Cuba

Amerikaanse beschuldigd van spionage voor Cubaanse Inlichtingendienst

Gisteren is de zaak tegen Maria Rita Velazquez, een vijfenvijftig jarige ex-ambtenaar van de Amerikaanse overheid, na negen jaar heropend. Velazquez, van oorsprong Puerto Ricaanse, wordt ervan beschuldigd samengewerkt te hebben met de Cubaanse Inlichtingendienst “ten nadele van de Verenigde Staten en in het voordeel van de Cubaanse overheid”, zoals gesteld door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Velazquez zou geheime documenten over de Amerikaanse nationale veiligheid hebben doorgespeeld aan de Cubaanse regering. Daarnaast zou ze geholpen hebben bij het rekruteren van Amerikaanse burgers, die belangrijke posities bekleden op het gebied van de nationale veiligheid in Amerika, om ook voor Cuba te spioneren. 

Deze aanklacht tegen Velazquez grijpt terug op de grote spionagezaak tegen de Amerikaanse Ana Belen Montes (zie foto). Montes, een vriendin en vermeende samenzweerster van Velazquez, is in 2002 veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens spionage voor de Cubaanse overheid. Vermoed wordt dat Velazquez, die Montes kent uit hun studententijd aan the John Hopkins University in Washington, in 1984 Montes in contact heeft gebracht met de Cubaanse Inlichtingendienst. Later heeft ze Montes aan een baan geholpen bij de Amerikaanse Veiligheidsdienst (DIA), waar Montes als medewerker voor Cubaanse zaken werkte. Zowel Velazquez als Montes hadden via hun werk toegang tot geheime informatie.

Toen Montes in 2002 schuldig werd bevonden voor spionage verliet Velazquez het land en vertrok naar Zweden. Het uitleveringsverdrag tussen Zweden en Amerika staat geen uitlevering voor politieke misdrijven toe.  Als Velazquez ooit voor het gerecht zal komen, kan haar straf oplopen tot levenslange gevangenisstraf.

Bron : El País, Miami Herald, BBC World, CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug