Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amerikaanse gevangene vrijgelaten uit Cubaanse cel

Datum : 06/02/2012
Land : Cuba

Amerikaanse gevangene vrijgelaten uit Cubaanse cel

De Cubaanse regering heeft een voormalig vrachtwagenchauffeur uit de Verenigde Staten vrijgelaten. De man zat sinds 2006 gevangen voor een poging tot mensensmokkel waarbij een smokkelaar om het leven kwam. Wegens ziekte mag hij terug naar huis. Julio Rafael Mesa Fariñas, 51 jaar oud, beweert dat hij afgelopen woensdag direct naar het vliegveld in Havana werd gebracht en vanuit daar naar de Verenigde Staten werd gevlogen met hulp van Amerikaanse diplomaten in Havana.

Gedurende de zes jaren in de gevangenis werd hij naar eigen zeggen verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen vanwege hongerstakingen. Ook werd hij twee keer gebeten door beveiligingshonden terwijl hij geboeid was en beweert hij dat hij aan hypothermie leed toen hij weigerde om het gevangenisuniform te dragen.

Cubaanse ambtenaren vertelden Mesa dat hij vrijgelaten werd vanwege zijn verzwakte gezondheid. Hij zit nu in een rolstoel en kreeg donderdag een epileptische aanval waardoor hij in het ziekenhuis terechtkwam.

Mesa zegt dat hij en twee andere Cubanen ingehuurd waren om 44 mensen helpen te ontsnappen uit Pinar del Rio. De Cubaanse regering beweert dat de boot werd onderschept door een vaartuig van de kustwacht en dat zij zich niks aantrokken van een stopteken en “agressieve acties” ondernamen waardoor de kustwachten het vuur moesten openen. Geovel González Morera, een van de smokkelaars, werd neergeschoten en gedood en Rosendo Salgado werd in zijn voet geschoten. Salgado en mesa, beide burgers van de Verenigde Staten, werden respectievelijk veroordeeld tot 26 en 20 jaar gevangenisstraf. 

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug