Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amerikaanse Maagdeneilanden zijn gekocht

Datum : 23/08/2019

Amerikaanse Maagdeneilanden zijn gekocht

Eerder deze maand was er veel ophef toen de Amerikaanse president Donald Trump voorstelde om Groenland van Denemarken te kopen. Groenland, een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken, was echter niet te koop.

Hoewel de reacties op dit aanbod over het algemeen nogal lacherig waren, vooral in Europa, paste Trump’s aanbod binnen een oude traditie. Zo werd Louisiana (dat toen veel groter was dan nu) in1803 voor 15 miljoen dollar van Frankrijk gekocht, Alaska in 1867 voor 7,2 miljoen dollar van Rusland en de Amerikaanse Maagdeneilanden in 1917 van… Denemarken.

Hoewel Denemarken niet rechtstreeks betrokken was bij de Eerste Wereldoorlog, had de oorlog negatieve gevolgen voor de Deense begroting. Bovendien was de Amerikaanse president Woodrow Wilson bezorgd dat de Deense eilanden in de Cariben binnen de Duitse invloedsfeer zouden kunnen komen. Deze combinatie leidde er toe dat de drie grotere (Saint Croix, Saint John en Saint Thomas) en ruim vijftig kleinere eilandjes voor niet minder dan 25 miljoen dollar van eigenaar veranderden.

Daarmee kwam op 31 maart 1917 een einde aan ruim 251 jaar Deens kolonialisme in de Cariben. Deze periode was begonnen in 1665 toen de Deense West-Indische Compagnie een eerste poging deed St. Thomas te veroveren. In 1672 werd een nederzetting gesticht met 113 inwoners. De Britten stonden de Deense WIC in 1694 grootmoedig toe om ook St. John in te lijven en St. Croix werd in 1733 van Frankrijk gekocht. Daarmee was Deens West-Indië een feit.

Slavernij werd als een economische noodzaak gezien vanwege het werk op de suikerrietvelden op de eilanden. Slavenhandel leek noodzakelijk omdat er meer slaven stierven in de kolonie dan er geboren werden. Toch was Denemarken in 1803 het eerste land dat de trans-Atlantische slavenhandel verbood. Slavernij in de Deens West-Indië bleef echter nog tientallen jaren bestaan.

In de 19e eeuw was Charlotte Amalie (ooit gesticht als ‘Taphus’, oftewel taphuis, maar in 1691 vernoemd naar de echtgenote van de Deense Koning Christian V) een van de drukste havens in de Cariben. Aan het eind van die eeuw nam de invloed van het kleine en verre Denemarken echter snel af, vanwege de groeiende rol van de Verenigde Staten en Engeland in het gebied. Begin 20e eeuw werd er door de Deense overheid nog wel een begin gemaakt met het moderniseren van de havenfaciliteiten, maar de Eerste Wereldoorlog doorkruiste alle economische plannen.

Toch zal de 25 miljoen dollar die de eilanden in 1917 opbrachten, een mooie financiële opsteker voor de regering in Kopenhagen geweest zijn. Tegenwoordig is de Deense geschiedenis van de United States Virgin Islands nog steeds zichtbaar in plaatsnamen als Charlotte Amalie, Frederiksted op St. Croix, straatnamen en enkele gebouwen zoals Fort Christian (foto). Hoewel de inwoners van de USVI het Amerikaans staatsburgerschap hebben, zijn de eilanden geen integraal onderdeel van de Verenigde Staten maar moeten het doen met de status van ‘niet-geïncorporeerd gebied’.

Bron : Virgin Islands History.org
Bookmark and Share


Terug