Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Amerikaanse oliebedrijven geïnteresseerd in YPF

Datum : 19/07/2012
Land : Argentinië

Amerikaanse oliebedrijven geïnteresseerd in YPF

 Tenminste vier vooraanstaande Amerikaanse oliebedrijven zijn geïnteresseerd in het investeren in het genationaliseerde YPF Argentina, maar eisen een wet die investeringen, directe export van olie en winstoverdrachten garandeert. Volgens Argentijnse overheidsbronnen gaat het om onder andere Exxon-Mobil, Chevron, ConocoPhillips en Apache. Deze bedrijven zijn klaar om formele gesprekken met de YPF topman Miguel Galuccio te beginnen zodra aan deze voorwaarden wordt voldaan. In informele gesprekken heeft Galuccio ook gepleit voor een wet die investeringen garandeert en die ook kan helpen tegen de wereldwijde waarschuwingscampagne die het Spaanse Repsol momenteel voert nadat het haar meerderheidsbelang in YPF kwijtraakte. De vier Amerikaanse bedrijven zijn niet geïntimideerd door de Repsolcampagne maar ziet graag dat het Congres, dat eerder de nationalisering van YPF steunde, een wetsvoorstel goedkeurt dat investeringen, directe export van olie en winstoverboekingen garandeert. 

 

Een dergelijke stap zal moeten wachten tot eind volgend jaar, omdat Argentinië op dit moment geen uitvoer van verdiende dollars of olievaten kan garanderen gegeven de precaire situatie van de Centrale Bank reserves en de binnenlandse behoefte aan brandstof. Uit regeringsbronnen bleek dat de eerste contacten met Amerikaanse bedrijven werden gemaakt door ambassadeur Jorge Argüello in Washington een paar uur nadat de nationalisering werd goedgekeurd door het Congres. CEO Galuccio bereidt momenteel een tocht door de Verenigde Staten en met name Houston voor om investeerders aan te trekken. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug