Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Amerikaanse subsidies bedreigen Caribische rum

Datum : 02/12/2012

Amerikaanse subsidies bedreigen Caribische rum

De miljoenensubsidies die Washington geeft aan twee rummerken is funest voor de markt, vinden Caribische regeringen. Omdat hun rumsector kopje onder dreigt te gaan, overwegen ze nu een gang naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO). 

Twee grote alcoholgiganten, het Engelse Diageo (Captain Morgan-rum) en het Amerikaanse Cruzan Rums, krijgen jaarlijks miljoenen aan subsidies om nieuwe stokerijen en andere faciliteiten te bouwen op de Maagdeneilanden en Puerto Rico, allebei Amerikaans grondgebied. Daardoor kunnen de beide merken zo goedkoop leveren dat ze de Caribische rum in de VS zullen kapot concurreren, zegt de West Indies Rum and Spirits Producers Association (WIRSPA) in Barbados.

"Onze rumproducenten hebben de markt jarenlang opgebouwd", aldus Irwin LaRocque, hoofd van het Caribische handelsblok Cariforum. "Dit is een zeer verontrustende zaak en men is het erover eens dat er actie nodig is om de Verenigde Staten daarover te informeren."

De productie van rum en andere sterke dranken is ontstaan in de koloniale periode, vierhonderd jaar geleden. De sector is in de regio meer dan 500 miljoen dollar (385 miljoen euro) waard. Tachtigduizend mensen, vooral in de Dominicaanse Republiek, Guyana, Barbados en Jamaica leven direct en indirect van de handel. Ironisch genoeg leveren een aantal distilleerders, onder meer in Guyana, rum aan de beide multinationals, die het verder verwerken en bottelen. Maar steeds meer producenten verliezen hun contracten, omdat de multinationals het met de subsidies zelf kunnen gaan doen.

Met subsidies en belastingkortingen kan Caribische rum volledig worden vernietigd, schreef Cariforum eerder dit jaar in een brief aan de Amerikaanse regering. Volgens Cariforum zijn de subsidies genoeg om een hele fabriek in Saint Croix (een van de Amerikaanse Maagdeneilanden) neer te zetten, en kan de volledige rumproductie voor de Amerikaanse markt ermee bekostigd worden. 

De landen hebben tot nog toe een stille lobby gevoerd richting Washington, maar dat lijkt weinig effect gehad te hebben. De frustratie neemt toe, omdat de VS niet helder aangeven of ze wel of niet willen praten. Als de houding van de VS niet verandert, ziet Frank Ward, hoofd van WIRSPA, geen andere uitweg dan een klacht in te dienen bij de WTO, samen met producenten uit de Dominicaanse Republiek. Volgens experts bij de WTO hebben de Caribische landen een sterke zaak. 

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug