Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Amerikaanse wetenschappers gered door Argentijnse marine

Datum : 14/03/2018
Land : Argentinië

Amerikaanse wetenschappers gered door Argentijnse marine

De Argentijnse marine heeft vier wetenschappers uit de Verenigde Staten en een aannemer van een kamp op Antarctica gered nadat de Amerikaanse ijsbreker die hen zou ophalen het kamp niet kon bereiden door dik zee ijs. De vijf deden onderzoek op Joinville eiland, bij de noordoostelijke punt van Antarctica. Ze werden opgepikt door een helicopter en vervolgens afgezet op een Argentijnse ijsbreker. Allen verkeren in goede gezondheid.

Naast het team moest ook 400 kilo aan apparatuur worden meegenomen, waardoor de reddingsactie twee en een half uur duurde. Het Amerikaanse Antarctic Programme had de Argentijnse marine opgeroepen nadat hun ijsbreker op zo'n 13 kilometer van Joinville eiland niet verder kon door dik zee ijs. De Argentijnse ijsbreker ARA Almirante Irízar kon wel dichterbij komen, maar moest zich een weg banen door "redelijk dik ijs", aldus de marine. 

De marine publiceerde een video van de reddingsactie op haar Twitter-account. Argentijnse autoriteiten zeggen dat de wetenschappers vervoerd zullen worden naar hun eigen schip zodra de weersomstandigheden dat toelaten. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug