Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

AMLO houdt van werkgeversverbond CCE

Datum : 06/07/2018
Land : Mexico

AMLO houdt van werkgeversverbond CCE

De nieuw verkozen Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, of AMLO zoals hij meestal genoemd wordt, heeft vrede gesloten met een groep felle tegenstanders. Meteen na zijn overwinning op zondag 1 juli, sprak hij met Mexico’s belangrijkste verbond van werkgevers, de CCE, dat de dagen daarvoor nog openlijk bezorgd was over de toekomst van het land na een overwinning van AMLO.

Waar AMLO op zondag de dialoog al zocht met de Consejo Coordinador Empresarial (Coördinerende Raad van Ondernemers), reageerden individuele topondernemers al met brieven en videoboodschappen waarin ze de nieuwe president feliciteerden en beloofden met hem samen te zullen werken. “Wij hebben vertrouwen in de commerciële sector en zij hebben hun vertrouwen gegeven aan de nieuwe regering die het land gaat transformeren”, aldus een breed lachende López Obrador bij een gezamenlijke persconferentie na de bijeenkomst.

Juan Pablo Castañón (foto), voorzitter van de CCE, zei dat afgesproken was gezamenlijk een programma te financieren om werkloze jongeren aan werk te helpen, een van AMLO’s belangrijkste verkiezingsbeloften.“Mexicanen hebben gekozen voor verandering en voor Andrés Manuel als president”, aldus Alejandro Ramírez, CEO van bioscoopbedrijf Cinepolis in een videoboodschap. “Wij zakenmensen erkennen en respecteren zijn overwinning.”

Tijdens de campagne werd AMLO nog uitgebreid beschuldigd van irrationeel links populisme en sloeg de toen nog presidentskandidaat terug door onder meer Ramírez een “lid van de maffia van de macht” te noemen. Die taal wordt niet meer gebezigd. “We willen allemaal dat de nieuwe regering het goed doet, want we willen dat Mexico het goed doet”, zeiden verschillende leiders van grote bedrijven, hoewel soms in andere bewoordingen.

Daniel Servitje Montull, van Mexico’s grootste bakkerij Bimbo, leek AMLO in een persbericht zelfs links in te halen: “Het is tijd dat we de tijdens de campagne gecreëerde tegenstellingen achter ons laten en samen het land gaan opbouwen, gebaseerd op solidariteit, gerechtigheid en de regels van de wet.”

Bron : www.bloomberg.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug