Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

AMLO kondigt 'Robin Hood' instituut aan

Datum : 18/04/2019
Land : Mexico

AMLO kondigt 'Robin Hood' instituut aan

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador deelde afgelopen maandag mee dat hij een 'Robin Hood' instituut zal opzetten om de op illegale wijze verkregen welvaart van corrupte politici en gangsters terug te geven aan de bevolking.

Zijn regering is bezig met het opstellen van een wetsvoorstel om een onafhankelijk Robin Hood instituut op te zetten “tegen corruptie” die erop gericht is geconfisqueerde goederen zoals onroerend goed, sieraden en auto’s aan de bevolking te geven, zei de president tegen verslaggevers.  “Laten we snel alles teruggeven aan de mensen waarvan het is gestolen”, deelde hij mee tijdens zijn dagelijkse nieuwsconferentie in de ochtend.

Zo kan het instituut bijvoorbeeld in beslag genomen huizen aan gemeentes overdragen om te worden gebruikt als school, ziekenhuis en verzorgingstehuis, aldus de president. Bezit dat door de overheid in beslag is genomen, heeft de neiging te worden leeggeroofd of vereisen hoge kosten voor onderhoud, merkte hij op.

Hij gaf geen schatting van de waarde van in beslag genomen goederen, evenmin enige details over hoe goederen aan de mensen moeten worden teruggegeven. Uit een rapport van 2017 van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling kwam naar voren dat Mexico jaarlijks 5 tot 9 procent van haar Bruto Binnenlands Product heeft verloren door corruptie.

Sinds de ervaren politicus López Obrador in december is begonnen als president, heeft hij verschillende sociale programma’s ingevoerd voor de armen en ouderen, gesneden in salarissen van topambtenaren en claimt hij overheidsgeld te besparen door de bestrijding van corruptie.

López Obrador heeft de luxe attributen gemeden die kenmerkend zijn voor de Mexicaanse elite en vliegt tweede klasse en rijdt door de hoofdstad in een witte Volkswagen Jetta. Direct na zijn aantreding stelde hij het presidentiele paleis open voor het publiek en deed het officiële vliegtuig van zijn voorganger in de verkoop.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug