Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

AMLO stelt waarheidscommissie in

Datum : 03/12/2018
Land : Mexico

AMLO stelt waarheidscommissie in

De nieuwe Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft een decreet ondertekend om een waarheidscommissie in te stellen om de verdwijning van 43 studenten te onderzoeken.

De studenten werden in 2014 ontvoerd uit de stad Iguala en vervolgens gedood, naar verluidt door leden van de veiligheidstroepen. De aankondiging werd gedaan op de eerste werkdag van de president. Er zijn geen spraakmakende vervolgingen geweest voor de moorden, die Mexico en de wereld choqueerden. De 65-jarige AMLO won in juli de presidentsverkiezingen, - zijn derde gooi naar het presidentschap. Hij werd afgelopen zaterdag als president beëdigd.

Het openen van een onderzoek naar de moord op Iguala was een belangrijke verkiezingsbelofte van de nieuwe president. Ondanks de verontwaardiging over de zaak, zeggen correspondenten dat het gebrek aan zinvolle actie of vervolging van de betrokkenen een smet op de vorige regering was. “De hele regering gaat met dit plan helpen", vertelde AMLO  de families van de slachtoffers die zich hadden verzameld voor het evenement. “Ik kan u verzekeren dat er geen straffeloosheid zal zijn in dit trieste en pijnlijke geval of in elk ander geval.”

In zijn eerste ochtendconferentie op de vroege ochtend van 3 december beloofde hij "diepe en radicale" verandering in het land teweeg te brengen. Het evenement markeerde een verandering ten opzichte van het gedrag van zijn voorgangers, die zelden conferenties hielden. "Is dat geen verandering, dat ik hier ben, om u te informeren?" vroeg hijverslaggevers.

De president is ook begonnen met het nakomen van andere campagnebeloften, zoals het verkopen van het presidentiële vliegtuig om de luxe uitgaven van de overheid te verminderen. Op zondag nam hij zijn eerste vlucht als president op een commercieel vliegtuig met de rest van de passagiers.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug