Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amnestiewet in Suriname aangenomen

Datum : 05/04/2012
Land : Suriname

Amnestiewet in Suriname aangenomen

Het Surinaamse parlement heeft woensdagavond met een meerderheid van 28 tegen 12 stemmen ingestemd met een wijziging van de amnestiewet uit 1992. De 23 verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, gaan hierdoor vrijuit. Het Nieuw Front stemde tegen. Coalitiepartners BEP en Nieuw Suriname stemden niet. 
De stemming in De Nationale Assemblee vond plaats rond 10 uur woensdagavond, plaatselijke tijd. In de aanloop liepen de emoties af en toe hoog op. Op verzoek van de oppositie werd hoofdelijk gestemd in plaats van door hand opsteken. Onder anderen oud-president Venetiaan had hierom gevraagd, zodat volkomen duidelijk zou zijn welke parlementariërs voor de omstreden wet hebben gestemd.

Bouterse’s coalitiegenoot Ronnie Brunswijk gaf eerder al te kennen dat de wet dient om te voorkomen dat er een vonnis komt tegen Bouterse. “Laten we elkaar niet voor de gek houden, het gaat de NDP van Bouterse maar om één persoon.” Brunswijk heeft voor de wet gestemd, maar niet nadat hij als voorwaarde had gesteld dat het Moiwana-vonnis niet onder de amnestiewet valt.  Het Moiwana-vonnis, uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens, draagt Suriname op de daders te berechten van de moord op ongeveer vijftig mensen in het dorp Moiwana in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog.

De oppositie noemt de amnestiewet inmenging van het parlement. De strafzaak rond de Decembermoorden is in volle gang. Parlementariërs van Bouterse’s Mega Combinatie beweren dat het proces rustig door mag gaan. Het is niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren met het lopende proces tegen president Desi Bouterse. Bouterse is de belangrijkste verdachte van de moorden waarvoor nu amnestie wordt verleend. Zijn advocaat liet eerder weten in het proces geen beroep te willen doen op de amnestiewet en de zaak dus gewoon te willen voortzetten. Zijn inzet is vrijspraak.

Intussen hebben maatschappelijke en kerkelijke organisaties in Suriname opgeroepen tot een stille tocht op 10 april. Doel is dat burgers hun bezorgdheid kunnen uiten over de ‘vele aanvallen op de rechtsstaat.’ Ook de Bond van Leraren, de Staatsolie Werknemers Organisatie en de vakbond C-47 hebben de oproep voor een protestmars ondertekend. Het is de eerste keer dat er zo breed wordt opgeroepen om te protesteren tegen de omstreden manestiewet. De initiatiefnemers roepen ook op om 10 april tegelijk voor de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam te demonstreren tegen de wet.

Nederland heeft zijn ambassadeur uit Suriname teruggehaald. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken  zei “diep teleurgesteld” te zijn. Hij heeft besloten dat verdachten van de Decembermoorden Nederland niet meer in mogen. Volgens hem is de amnestiewet in strijd met de internationale verplichting mensenrechtenschenders te vervolgen.

Bron : Waterkant, Ware Tijd, Parool
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug