Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amnesty bekritiseert politie Rio de Janeiro

Datum : 05/08/2015
Land : Brazilië

Amnesty bekritiseert politie Rio de Janeiro

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft maandag een rapport gepubliceerd waarin de militaire politie van Rio de Janeiro er niet best vanaf komt. Het rapport toont dat bijna 16 procent van de moorden in de Braziliaanse miljoenenstad gepleegd worden door politie-agenten tijdens hun diensten. Er worden exclusieve statistieken getoond, met oog op de komende Olympische Spelen in 2016. 

In totaal doodde politie-agenten in de staat Rio de Janeiro 8,271 mensen tussen 2005 en 2011. 5,132 daarvan waren in de stad Rio de Janeiro. In de favela Acari, in het noorden van de stad, werd tevens bewijs gevonden voor buitengerechtelijke executies die maar liefst 9 van de 10 keer werden uitgevoerd door agenten. 

"Rio is een stad met twee gezichten. Aan de ene kant de glitter en glamour die gecreëerd wordt om de wereld te imponeren. Aan de andere kant de gewelddadige politie interventies waarbij veel jonge, zwarte mannen om het leven komen," aldus Atila Roque, directeur van Amnesty International Brazilië. 

Het rapport toont dat de militaire politie in Rio regelmatig onnodig en excessief geweld gebruikt tijdens veiligheidsoperaties in de favelas van de stad. De meerderheid van de slachtoffers van politiegeweld tussen 2010 en 2013 waren zwarte mannen van tussen de 15 en 29 jaar. 

Ondanks dit excessieve politiegeweld worden agenten vrijwel nooit vervolgd of veroordeeld. Van de 220 justitie-onderzoeken die in 2011 werden geopend in de stad Rio de Janeiro, leidde slechts één tot een vervolging. 183 van deze onderzoeken waren in april 2015 nog altijd niet afgerond. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug